Галерия Оборище 5 показва библейските серии на Салвадор Дали и Марк Шагал


Само от 14.12. до 24.12.2018 всеки ден галерията
ще предлага една творба с 15% отстъпка!


През месец Декември новооткритата Галерия “ОБОРИЩЕ 5”, наследник на Галерията за Модерно Изкуство, ще предложи на българската публика библейски сюжети на големите модернисти на XX век – Марк Шагал и Салвадор Дали. Посетителите ще могат да се насладят на оригинални графични произведения от сериите “Библия Сакра” на Салвадор Дали, както и “Библия” на Марк Шагал.

Серията “Библия Сакра” на Салвадор Дали съдържа цветни литографии /смесена техника/ , направени по акварела, създадени от Дали между 1963 и 64-та година. Това е най – голямата публикувана серия с илюстрации от Салвадор Дали. Издадена от Ридзоли едишънс – Милано, Италия. Изданието е поръчано от Джузепе Алберто – добър приятел и водещ покровител на Дали. Знаейки, че изработването на юлистрациите ще изисква художникът добре да изучи Библията, Алберто се надявал по този начин да върне приятеля си към вярата и католическата църква. Алберто смятал, че Дали е твърде обсебен от съпругата си Гала. Илюстрациите, богати в цвят и съдържание, показват обхвата на креативността на Дали и разкриват широтата на художествените образи – от библейски до митологични. Работите показват и спонтанността на Дали, който зареждал аркебуз – старинна пушка с капсули пълни с мастило и стрелял върху празните листа хартия. Получените мотиви били инкорпорирани в серията с илюстрации.

Библейските сюжети вдъхновяват и Марк Шагал през целия му творчески път. Интересен факт е, че през 1931г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща художника на пътешествие в Палестина. Там той проучва местностите, на които са се развивали едни от най-драматичните събития от Стария завет. През периода на 50те и 60те години Шагал трескаво работи по различни офорти и литографии, пресъздаващи вълнуващи сцени и образи. През 1960 година е създадена и една от най-емоционалните му серии, посветени на библейските текстове. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат „Изгонването на Адам и Ева от Райската градина”, „Молитвата на Йов” и други.

ОБОРИЩЕ 5 Галерия и Зала ви пожелава Весели Празници и Успешна 2019 Година!