THE ART HOME OF EVENTS

Vivacom Art Hall Оборище 5 предлага уникални възможности за забавление сред произведения на изкуството в несравнима атмосфера. Залите, с които разполагаме, са идеални за различни събития: от големи корпоративни вечери до срещи, концерти, художествени изложби, ревюта, развлекателни и културни събития, детски художествени академии и много други.

Екипът на Галерията с радост ще се погрижи за организирането на Вашето фирмено парти, сватба, рожден ден, частна вечеря или тииймбилдинг, съобразявайки се с всички противоепидемични мерки.  

Запазете Вашето лично арт пространство в сърцето на София на тел. 0876555515 или имейл events@vivacomoborishte5.com

Безупречно реставрирана, тържествената зала пренася блясъка на времето, в което е била създадена в съвремието, като съчетава естетиката и класиката с модерната практичност, за да може залата да функционира като едно от топ местата в София за събития, концерти и изложби.

Залата е с капацитет до 170 седящи места (160 кв.м. с прилежащо фоайе от 70 кв.м.) с чудесна акустика, гримьорна, сервизни помещения за кетъринг.
Vivacom Art Hall Оборище 5 организира и културни събития, като привлича знакови творци от областта на музиката и изкуството, които споделят в една интимна и вдъхновяваща атмосфера своето творчество с публиката.


В същотото време, Vivacom Art Hall Оборище 5, като наследник на Modern Art Gallery, помещавала се на ул. „Оборище“ №10 от 2009-2013 ще продължи да показва и продава модерно и съвременно изкуство в по-малката зала на ниво -1, като в колекцията й са творби на Пикасо, Миро, Шагал, Лагерман и много други.


История на сградата


На ул. Оборище 5 се намира някогашната сграда на института „Opera Italiana Pro Oriente“ или „Италианско дело за Изтока“. Той е основан в началото на 20-те години от Франческо Галони, апостолически легат в България. Институтът се занимава с благотворителна дейност, популяризира италианския език и култура, издава италианска литература и списание. Масивната сграда е построена с помощта на италианската държава. Първата копка е направена на 7 септември 1925 г. лично от папския нунций Ронкали (бъдещият папа Йоан XXIII), а завършената постройка е осветена през 1928 г. В нея се е намирал и институтът „Леонардо да Винчи“, който представлява частна смесена прогимназия. След 1944 г. сградата е национализирана и в нея се настанява Националното музикално училище. До 1990 г. в нея се обучават и изнасят първите си музикални концерти най-известните бългасрки музиканти. Днес тя отново е възстановена и в нея се помещава Галерия и Зала „Оборище 5“.