„Избрани творби от частни колекции“ на художника Проф. Панайот Панайотов.

Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 Ви кани на изложбата „Избрани творби от частни колекции“ /1909-1986/ дело на художника Проф. Панайот Панайотов.
В изложбата ще бъдат представени всички жанрове, в които е творил художника – портрет, пейзаж, натюрморт и фигурална композиция. Основен акцент е автопортрет на художника, пейзаж “Кошари край Созопол”, „Созопол“, „Италиански пейзаж“, „Натюрморт с гъби, „Риби“ и др. Изложба на Проф. Панайотов в София не е правена повече от 30 год., а извън – последната организирана е била в гр. Ямбол в галерия „Жорж Папазов“ преди 2 год.
Проф. Панайот Панайотов е роден през 1909 г. в гр. Стралджа. Налага безапелационно таланта си още през първата година като студент в Националната художествената академия. Завършва с отличие във випуска при проф. Никола Маринов. През 1951 г. е поканен като преподавател в Художествената академия, където три години е и заместник-ректор, а в периода 1954-1962 г. става ректор. Още докато е бил на свободна практика прави няколко самостоятелни изложби в София, Карнобат и Ямбол. Негови творби участват в общи художествени изложби и са притежание на галерии и колекции в Италия, Германия, Англия, Швеция, САЩ , Русия, Индия и др. Проф. Панайот Панайотов е един от най-емблематичните художници на социализма. До края на живота си живее и твори в гр. София. Баща е на двама сина – Михаил Панайотов Михалев (икономист,дипломат) и Панайот Панайотов – “Пането” (художник и преподавател от Националната художествена академия), който носи неговото име.
Проф. Панайотов е известен най-вече с живописните портрети, които прави на държавни глави, патриарх Максим, генерали и др. Голям брой свободно творчество са портрети на близки хора, пейзажи и натюрморти. Изключителен портретист, пейзажист, майстор на етюда.
С оглед на нашата социална отговорност, ще допускаме само посетители и гости, които имат сертификат за ваксинация, PCR тест или антигенен тест и документ за преболедуване.