Изложба „Кристо и Жан-Клод“

10.09 – 06.10
Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя първа самостоятелна ретроспективна изложба на Кристо и Жан-Клод, която е посветена на проекта “Опаковането на Триумфалната арка” в Париж. Тя ще бъде открита на 9 септември 2021 г. в 19:00 ч. във Vivacom Art Hall Оборище 5, София и ще продължи до 6 октомври 2021 г. В деня на официалното откриване на “Опаковането на Триумфалната арка” – 18 септември 2021 г., в Галерията в София ще бъде излъчено на живо (лайв стрийминг) събитието от Париж.
Изложбата в София ще представи за пръв път на българската публика селекция от офсетови литографии, които наред с емблематични монументални проекти, показват и една по-интимна страна от творчеството на художниците: “Портите” в Ню Йорк, “Опакованите дървета в Риен, Швейцария, “Чадърите” в САЩ и Япония, “Пон Ньоф” в Париж, както и оригиналната рисунка на Мастаба в Абу Даби, който е и последният нереализиран все още проект на двамата артисти. Ще бъдат показани още 10 оригинални плакати на произведения на Кристо и Жан – Клод, предоставени от Организацията на фестивала “Процес – Пространство”, които са дарени от самите творци. В изложбата ще има и рисунки на Кристо от годините му в Националната Академия.
Посетителите ще могат да се насладят на творчеството на артистичното дуо, както и ще могат да бъдат закупени 13 оригинални произведения само, и единствено в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5, някои от които са се превърнали в емблематични за Кристо и Жан-Клод.
Експозицията може да бъде разгледана от 10.09.21 г. до 06.10.21 г. в Салонната зала и зала Галерия на Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5.
Партньори на събитието са “Порше България” и Първа Инвестиционна Банка.