Изложба „Птици-души“ от Шри Чинмой

от 11 - 16 ноември

ПТИЦИ-ДУШИ

Медитативни картини „Джарна-Кала“ от Шри Чинмой

Този ноември имаме възможност да видим специална колекция, излагана в Лувъра. Оригинални 102 картини на „Птици-души“ ще представят част от наследството на твореца. Трудно е да се определи стилът, който Шри Чинмой използва – би могъл да бъде сравнен с японската калиграфия, но без съмнение минава отвъд нея.

Заповядайте и усетете радостта и свободния дух на птиците, които летят върху платната!

 

„Какво е радостта?

Това е птица, която всички желаем да уловим.

Това е същата птица, на която всички се радваме, когато лети.“

Шри Чинмой

Шри Чинмой е автор на почти шестнадесет милиона рисунки на птици-души, започнати на 29 декември 1991 г. Това са поетични етюди, в които птиците-души се реят сами или на хармонични групи във вътрешното небе. С богата палитра от цветове и само с няколко стремителни движения Шри Чинмой създава завършени образи, всеки от които излъчва енергия, индивидуалност и очарование. Линиите издават майсторска ръка – деликатна, но уверена, спонтанна и същевременно сръчна. Въпреки бързината и пестеливите линии, Шри Чинмой винаги постига цялост и равновесие във всяко изображение. Както при художниците дзен монаси, мигът на прозрението се въплъщава бързо и никога не се преправя. Той не се стреми към съвършени технически детайли, а по-скоро към същността на извисяващото се съзнание на душата. Пространството, което птиците обитават, е духовно, не физическо.

Какво ли е вдъхновило Шри Чинмой да нарисува толкова много птици? Може би тези думи биха дали отговор на нашия въпрос: „Птиците имат много особено значение, те олицетворяват свободата. Ние виждаме птицата в небето и тя ни напомня за нашата вътрешна свобода. Във всекиго от нас се крие една вътрешна същност, която наричаме душа. Душата лети като птица в небето на Безкрая. Птиците, които виждаме да се реят в небето, ни напомнят за собствената ни душа-птица, която лети в небето на Безкрая. Когато гледате птиците, чувствайте, че вие самите сте птици – вашите души-птици, литнали в небето на безкрайната Светлина, безкрайния Мир и безкрайното Блаженство.“

– Шри Чинмой  

Колекции от многобройните картини на Шри Чинмой са показвани в самостоятелни изложби в Карнеги Хол – Ню Йорк, Харвардски университет – Бостън, Лувъра – Париж, галерия „Свят на единството“ – Цюрих, градска галерия Шинджуку – Токио, сградата на Секретариата на ООН – Ню Йорк и много други.

Биография

Роден е в Източен Бенгал, Индия (сега Бангладеш) на 27 август 1931 г. Останал сирак на 13-годишна възраст, той се присъединява към своите братя и сестри в ашрама на Шри Ауробиндо в южна Индия. Прекарва следващите две десетилетия потопен в динамичната култура на тази голяма и активна духовна общност. Наситеното му ежедневие там съчетава медитация, достигаща до 14 часа дневно, писане на поезия, есета и духовни песни, безкористно служене и спорт. Още в ранните си години има множество дълбоки вътрешни изживявания и постига духовно осъзнаване. На 13 април 1964 г., на 32-годишна възраст, Шри Чинмой заминава на Запад. Установява се в Ню Йорк, където живее до 11 октомври 2007 г., когато напуска този свят.

През годините, в които живее на Запад, Шри Чинмой открива над 100 центъра за медитация по цял свят и служи като духовен водач на множество търсещи. Чрез медитация върху духовното сърце той учи как човек може да разкрие собственото си вътрешно богатство от мир, радост, светлина и любов. „Пътят на сърцето” според него е най-простият път към постигане на бърз духовен напредък. Шри Чинмой е съвременен духовен учител, посветил живота си на това да вдъхновява и служи на търсещите по-дълбок смисъл в живота.Чрез своите методи за медитация, своята музика, изобразително изкуство, книги и спортни постижения, както и усилията си за постигане на повече хармония в света, изпълнили целия му жизнен път, той ни предлага насоки за постигането на вътрешен мир и удовлетворение.

Зала Vivacom Art Hall Оборище 5

от 9 до 16 ноември от 11:00 до 19:00 часа

Организатор: Шри Чинмой Център България

Изложбата е с вход: Свободен

Повече за изкуството на Шри Чинмой

www.art.srichinmoy.bg