КОНЦЕРТ “Шампанско с Пиацола”

11 декември 2021 – 19 часа

Ден на тангото София 2021

Издание посветено на 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола

11 декември, Vivacom Art Hall, ул. “Оборище” 5

19:00 – Концерт “Шампанско с Пиацола” с участието на

Надежда Цанова (пиано) и Иван Пенчев (цигулка)

и дегустация на шампанско Sanger Tango Paradoxe Rosé

21:00 – Танго бал “Ден на тангото 2021”

 

Тази година София отново ще отпразнува Международния ден на тангото, 11 декември, но този път почитателите на тангото отбелязват не един а два празника, тъй като през 2021 г. се навършват и 100 години от рождението на великия аржентински композитор и бандонеонист Астор Пиацола.

Честването на Деня на тангото и 100-годишнината на Пиацола ще се случи на 11 декември в залата на Vivacom Art Hall Оборище 5. Началото е в 19 ч. с чаша шампанско и концерт в изпълнение на цигуларя Иван Пенчев и пианистката Надежда Цанова. Изхождайки от твърдото убеждение, че успешната комбинация на музика и вино подсилва удоволствието и от двете, организаторите канят публиката да чуе известни композиции на Астор Пиацола, опитвайки шампанско специално подбрано към музиката от екип вклюващ винени специалисти с отношение към тангото и меломани с отношение към виното.

Музикантите, които ще свирят на това събитие не са случайни. Иван Пенчев е примариус и основател на прочутия Quarto Quartet, в чийто репертоар трайно присъстват произведенията на Астор Пиацола, които квартетът често изпълнява с именити гости от чужбина, като бандонеонистите Матиас Гонсалес, Виле Хилтула и др. Пенчев е сред най-ярките български цигулари със стотици концерти годишно на най-големите български и европейски сцени – един от забележителните ученици на проф. Йосиф Радионов, лауреат на десетки международни конкурси, неколкократен носител на наградите „Кристална лира“, „Златно перо“, „Музикант на годината“ и много други. С него ще се изяви и талантливата пианистка Надежда Цанова, която е сред най-успешните млади български солисти и камерни музиканти у нас и в чужбина. Тя е забелязана от международната публика и критика през 2013 г. когато печели първа награда на международния конкурс за пианисти в Париж “Flame”. Това слага началото на нейната забележителна концертна кариера, която включва още престижни награди от конкурси в чужбина, солови рецитали по целия свят, изяви като солист на редица известни оркестри, сред които Симфониета София, Софийска Филхармония, Оркестъра на БНР, участия в камерни проекти, оперни рецитали, телевизионни предавания и записи на Българското Национално Радио.

По време на изпълненията на дуото Пенчев-Цанова публиката ще има възможност да дегустира безплатно шампанско на френската изба Sanger, което носи името Tango Paradoxe и чието създаване е вдъхновено от философията на тангото. В това шампанско, финото и неспокойно Шардоне противостои на смелото и плътно Пино Ноар. Срещата на тези два свята е като Танго, чийто парадокс се крие в уникалната комбинация от динамика и елегантност.

След концерта вечерта ще продължи от 21 ч. с традиционният Танго бал по случай Световния ден на тангото, на който танцуващите аржентинско танго ще могат да се потопят в магията на танца под звуците на музика селектирана от Гергана Боева, една от най-обичаните танго-диджеи в София.

Повече информация за събитият по случай Деня на тангото в София има на официалния уебсайт www.diadeltango.com. Билети за концерта на дуото Пенчев – Цанова могат да бъдат закупени в мрежата на  EPAYGO и на касата на Vivacom Art Hall Оборище 5.

За достъп до всички събития се изисква валиден COVID (зелен) серификат и спазване на противоепидемичните мерки на МНЗ.