The World $ Yours, Houben R.T.

22.02 – 30.03.2019
Elvis by Houben R.T.

OBORISHTE 5 Gallery and Hall представя THE WORLD $ YOURS новата изложба на Хубен Черкелов

Премиера на творби от последната година и платна, представени на 54-тото във Венеция ще бъдат изложени за първи път в България.

Хубен Черкелов е първият български художник, който представя свои творби в OBORISHTE 5 Gallery and Hall. Официалното откриване на изложбата – THE WORLD $ YOURS ще се състои на 21-ви Февруари в залата на OBORISHTE 5.

По покана на директора на галерията Деница Атанасова-Гергова, г-н Черкелов над 30 платна от различни периоди на своето творчество. За радост на българската публика в THE WORLD $ YOURS намират място и три впечатляващи с размера си платна със сюжети от американската история, участвали в 54-тото биенале във Венеция. В изложбата ще присъстват и маслени творби от колекцията на галерията, изработени в характерната за художника импасто техника с изображения от различни световни банкноти. Хубен Черкелов е селектирал и творби, създадени в студиото му в Ню Йорк през последната година. Специално за THE WORLD $ YOURS той проектира неонов надпис с името на изложбата, който ще бъде част от експозицията.

Вдъхновение за името на изложбата Хубен Черкелов черпи от емблематичната сцена с прелитащия дирижабъл и преминаващия надпис The World IS Yours пред погледа на Тони Монтана (Ал Пачино) в „Белязаният“ (Scarface). Знакът на долара, който замества глагола в изречението е препратка към творба на художника от 1992г. Там той изписва с медни букви върху дърво: WHAT $ ART. Неоновият надпис, изработен специално за изложбата и за пространството на галерията, е вдъхновен както от „Белязаният“, така и от духа и естетиката на 80-те години в Америка. Така символно образът на обсипаните с неонови знаци булеварди, светлина и лукс се пренася като атмосфера, енергия, блясък и гордост в залата на OBORISHTE 5 Gallery and Hall.

Изразните средства в работите на Хубен Черкелов са масло, акрил, импасто и фолио. Видовете фолио, които той използва, са идентични с тези, необходими за производството на банкноти. Фолиото прави възможно прехвърлянето на вече съществуващи изображения от различни парични знаци, банкноти и монети върху платно. Така художникът стъпва върху наследството на попарта от 50-те и 60-те години на XX век, но надгражда и развива творчеството си в полето на постмодерната живопис. Ако попарт творците от средата на миналия век са обърнати към конкретен продукт или стока, то за Хубен Черкелов е интересен самия финансовия инструмент, с който стоката бива придобита. Ако финансовите институции, банки, монетни дворове и др. взимат от изкуството образи за да ги инкорпорират в купюри и монети, то Хубен Черкелов взима тези нови образи и ги връща на изкуството чрез творчеството си. Често образите, който създава съдържат следи от защитните, блестящи елементи на банкнотите. Тези елементи подчертават връзката между прехвърлянето на образите върху платното и прехвърлянето на финансовата информация в световната икономика. Работите, които Хубен Черкелов създава, демонстрират преходността на валутата в глобалния пазар, преминаващ към употреба на безналични транзакции. Тази философия на визионер го изважда от руслото на стандартната постмодерна живопис и интригува зрителя за бъдещите творби на художника.

Хубен Черкелов е разказвач в образи. Той чете изображенията върху парите, разкодира ги, превежда ги и ги пренася от миналото в настоящето. Чрез безпристрастния му поглед научаваме много за историята на народите по света. Художникът пътува в миланото като се рови в настоящето, за да открие монети и банкноти като 2-та колона от Коста Рика от 1936-а с лика на Мона Лиза или 10-те долара с лика на Елвис Пресли, които могат да бъдат използвани само на територията „Грейсланд“. Последните му творби изненадват с неочаквани образи като Батман, Супермен, Супергърл и др. въображаеми образи, намерили място върху различни финансови инструменти.

The World $ Yours ще бъде в OBORISHTE 5 Gallery and Hall от 22-ри Февруари до 31-и Март 2019г.