Events

Изложба “Малките художници” на Vivacom Art Hall Оборище 5

Разгледай събитието

“Малките художници на Vivacom Art Hall Оборище 5 Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 има удоволствието да Ви покани на детската изложба “Малките художници на Vivacom Art Hall Оборище 5”. По случай 1-ви Юни - денят на детето ще представим рисунки, колажи и керамика, изработени от децата по време на Арт ателиета, които се провеждат всяка събота в Галерията. Официалното откриване на изложбата ще бъде на 28.05.2022 г. от 12:00 ч. в зала Галерия. През изминалата година в Арт ателиетата, малките художници опознаха света на модерното и съвременното изкуство с уроци, посветени на едни от най-значимите творци в историята на изкуството като Пабло Пикасо, Паул Клее, Хуан Миро, Джаксън Полък, Хенри Мур и др. Те се запознаха с различните жанрове в изобразителното изкуство, научиха се да съчетават цветове и творят чрез използването на различни медии. Малките творци имаха изключителната възможност да видят изложбите на Vivacom Art Hall Оборище 5 и оригинални творби на български и световно известни художници. Желаещите да посетят изложбата могат да го направят от 28.05.2022г до 09.06.2022г. /вход свободен/ от 12:00 ч. до 18:00 ч. /неделя и понеделник - почивни дни/ в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5.   *Детските ателиета се провеждат всяка събота от 12:00 ч. до 13:30 ч. на ниво –1 *Темите на занятията могат да бъдат разгледани на: vivacomoborishte5.com и https://www.facebook.com/vivacomoborishte5

Mr. Brainwash – провокативната фигура на световния уличен арт пазар с първа изложба в София

Разгледай събитието

 

Изкуството на световния стрийт артист и режисьор Mr. Brainwash пристига за първи път в Източна Европа. С удоволствие и вълнение Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 Ви кани на първата по рода си изложба, посветена на иновативния и безстрашен стил на Mr. Brainwash – едно от най-провокативните лица на съвременното изкуство.

Mr. Brainwash (истинско име Thierry Guetta) е френски уличен артист. Той създава своята международна репутация в Лос Анджелис, където живее от 15 годишен. През 2006 г. Mr. Brainwash оставя своята видео камера, за да атакува улиците с пшеничена паста, спрейове, четки и кофи с бои, шаблонни изображения и закрепени постери на любими икони. Дебютира през 2008 г. с изложба озаглавена XXL: Животът е красив (XXL: Life Is Beautiful), която го изтласква на преден план в артистичната сцена. Става бързо известен, когато през 2010 г. чрез сътрудничеството си и с Банкси в номинирания от Академията документален филм „Exit Through the Gift Shop“ участва и отговаря за снимките на проекта. Същата година неговата картина Charlie Chaplin Pink достига рекордна цена от 100 000 долара в Ню Йорк. Творбата е огромно платно, показващо Chaplin с кофа боя и четка в ръка, обогатена с образа на Мадона и сърце.

Закачлив и забавен, всяка негова картина е пътуване през поп културата в страната на чудесата на Mr. Brainwash. Неговите творби се продават на аукциони, колекционират се на всички континенти и привличат стотици хиляди посетители. Той е създал обложки на албуми и брандове като: Мадона, Майкъл Джексън, Кока Кола, Леви’с и др.

Слоганите и изреченията играят централна роля в неговите картини. Ключов образ, станал знаков за артиста, е Айнщайн, който държи надписа “Love is The Answer” (“Любовта е отговора”). Този слоган става източник на вдъхновение за артиста и неговата публика. Друг пример е известният принт на Mr. Brainwash със шимпанзе, което със спрей изписва върху стена - “Follow Your Dreams” ( “Следвай мечтите си.”)

Изкуството на Mr. Brainwash e много характерно. Той създава своите уникални произведения в смесена техника на ценна ръчно изработена хартия или платно. Неговите картини са пълни със цветове и позитивни вибрации. Образите в картините му са известни личности, комични образи, деца, които снимат, или написани послания за подкрепа. Това е и причината защо изкуството на Mr. Brainwash е така ценено от младите хора и защо хората обичат да инвестират в негови произведения, както и да декорират своите домове.

Mr. Brainwash е колекциониран от звезди по целия свят - от музиканти до модни икони. Джони Деп, Линдзи Лохан и Ким Кардашиан са закупили негови творби. Актьори и риалити звезди подкрепят артиста, като Мадона и Майкъл Джексън са сред първите му колекционери.

Mr. Brainwash продължава да бъде иноватор на съвременната арт сцена и с продължаващите му продажби и колаборации с водещите световни брандове, няма изгледи да спре!


Изложба „Новата класика“ на NIKYOTO

Разгледай събитието

Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 има удоволствието да ви покани на първата самостоятелна изложба на артиста Никол Андонова - Nikyoto ⭐️
 
Никол Андонова - NIKYOTO e едно от актуалните имена на съвременната българска арт сцена. Началото на нейния творчески път е 2015 година, когато започва да създава дигитални сюрреалистични портретни картини, свързващи мечтани светове с реалността . Със своето нестандартно творчество и изключителен индивидуален почерк продължава своето развитие с хипнотизиращите свойства на смолата, като отличителен щрих стават нейните “изтичащи картини”. Те са символ на нещо, в което тя вярва, а именно, че артиста е човек, който се страхува единствено от това да му се поставя рамка.
Основно вдъхновение за Никол е движението. “Ние сме родени да се движим. Във всяко едно отношение. Именно затова смятам, че картините ми живеят, защото излъчват движение. Любимата ми част е съчетанието на цветовете и избора на техника. Пристрастена съм към психологическия риск, който е част от незнанието, защото смолата не се ангажира да изпълни първоначалните намерения на артиста.. тоест също като мен не приема конкретни граници! “ Всеки човек възприема изкуството по свой собствен, индивидуален, начин, както самата тя казва “Единственото значимо намерение за мен е да събудя емоция във всеки, който се докосне до част от моето изкуство.”
Творчеството на Никол днес може да бъде откроено в някои от най-емблематичните бизнес сгради, бутикови хотели и частни колекции в България.
Експозицията ще продължи до 17.05.2022г. ⭐️

Ексклузивно Райнер Лагеман

Разгледай събитието

В месеца на любовта и виното Vivacom Art Hall Oborishte 5 предлага лимитирана серия скулптури на СЪРЦА на Райнер Лагеман.
Ако все още се чудите с какво да изненадате половинката си за най-романтичния празник в годината - 14 февруари Vivacom Art Hall Oborishte 5 има предложение за вас. В месеца на любовта и виното предлагаме на своите клиенти лимитирана серия скулптури на СЪРЦА на световноизвестния артист Райнер Лагеман. СЪРЦАТА са направени от кухи метални квадрати, които автора заварява заедно, за да образуват едно цяло. Скулптурите изглеждат сякаш събрани от разкъсани нишки на ДНК. Оригиналните скулптури пристигат директно от ателието на Райнер Лагеман в Ню Йорк и са достъпни за продажба на любители и колекционери ексклузивно на място в Галерията.
Заповядайте и изберете един незабравим, персонализиран, оригинален, нестандартен и професионално изваян подарък във формата на СЪРЦЕ, изработен от световноизвестен артист за НЕЯ, НЕГО, а защо не и за ВАС самите…
Райнер Лагеман е роден в Дюселдорф, Германия през 1959 г. Посещава гимназията на Алберт Айнщайн за основно и средно училище. След колежа кариерата му започва в интериорния дизайн. През 1988 г. се премества да живее в Калифорния. Основава фирма за интериорен дизайн Bay Window Coverings и The Magazine - верига магазини за мебели. През 2005 г. започва да изработва метални скулптури, предимно на човешкото тяло в реален размер. Те са направени от кухи метални квадрати, които той заварява заедно, за да образуват едно цяло. Създава абстрактни фигури, произведения и извайва човешката форма. През 2009 г. се премества да живее в Маями. Участва в десетки световноизвестни арт панаири на изкуството, а негови творби присъстват в колекциите на музеи и частни галерии в Торонто, Сингапур, Бостън, Ню Йорк, Вашингтон, Палм Бийч и др.
За повече информация, свържете се с нас на тел. 0876/555 515

Изложба „Тишина“

Разгледай събитието

Vivacom Art Hall Oborishte 5 има удоволствието да ви покани на самостоятелната изложба "Тишина". Тя е на художника Константин Константинов и ще бъде открита на 11.01.22 г. от 18:30 ч. в Салонната зала на Галерията и ще продължи до 05.02.22 г. с вход свободен.
Ще могат да се видят над 25 платна. Творби на Константин Константинов могат да бъдат закупени единствено само в Галерията.  Vivacom Art Hall Оборище 5 има ексклузивните права да представлява художника като част от програмата й за подкрепа на съвремените български артисти.
Константин Константинов е роден през 1985 г. в гр. Пловдив. Завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Факултет по изкуствата. Реализирал е над двадесет самостоятелни изложби на престижни места в България и в чужбина, като дебютът му е в галерия „Алфа Арт“ в Ню Джърси, САЩ. Негови бутикови творби са част от национални и международни колекции. Твори в ателие на един от високите етажи в индустриалната зона в Тракия (Пловдив).
*В Галерията се спазват всички противоепидемични мерки, допускат се хора само с представен зелен сертификат от: ваксинация, преболедуване, пср тест/ антигенен тест.

Изложба „Птици-души“ от Шри Чинмой

Разгледай събитието

ПТИЦИ-ДУШИ

Медитативни картини „Джарна-Кала“ от Шри Чинмой

Този ноември имаме възможност да видим специална колекция, излагана в Лувъра. Оригинални 102 картини на "Птици-души" ще представят част от наследството на твореца. Трудно е да се определи стилът, който Шри Чинмой използва – би могъл да бъде сравнен с японската калиграфия, но без съмнение минава отвъд нея.

Заповядайте и усетете радостта и свободния дух на птиците, които летят върху платната!

 

„Какво е радостта?

Това е птица, която всички желаем да уловим.

Това е същата птица, на която всички се радваме, когато лети.“

Шри Чинмой

Шри Чинмой е автор на почти шестнадесет милиона рисунки на птици-души, започнати на 29 декември 1991 г. Това са поетични етюди, в които птиците-души се реят сами или на хармонични групи във вътрешното небе. С богата палитра от цветове и само с няколко стремителни движения Шри Чинмой създава завършени образи, всеки от които излъчва енергия, индивидуалност и очарование. Линиите издават майсторска ръка – деликатна, но уверена, спонтанна и същевременно сръчна. Въпреки бързината и пестеливите линии, Шри Чинмой винаги постига цялост и равновесие във всяко изображение. Както при художниците дзен монаси, мигът на прозрението се въплъщава бързо и никога не се преправя. Той не се стреми към съвършени технически детайли, а по-скоро към същността на извисяващото се съзнание на душата. Пространството, което птиците обитават, е духовно, не физическо.

Какво ли е вдъхновило Шри Чинмой да нарисува толкова много птици? Може би тези думи биха дали отговор на нашия въпрос: „Птиците имат много особено значение, те олицетворяват свободата. Ние виждаме птицата в небето и тя ни напомня за нашата вътрешна свобода. Във всекиго от нас се крие една вътрешна същност, която наричаме душа. Душата лети като птица в небето на Безкрая. Птиците, които виждаме да се реят в небето, ни напомнят за собствената ни душа-птица, която лети в небето на Безкрая. Когато гледате птиците, чувствайте, че вие самите сте птици – вашите души-птици, литнали в небето на безкрайната Светлина, безкрайния Мир и безкрайното Блаженство.“

- Шри Чинмой  

Колекции от многобройните картини на Шри Чинмой са показвани в самостоятелни изложби в Карнеги Хол – Ню Йорк, Харвардски университет – Бостън, Лувъра – Париж, галерия „Свят на единството“ – Цюрих, градска галерия Шинджуку – Токио, сградата на Секретариата на ООН – Ню Йорк и много други.

Биография

Роден е в Източен Бенгал, Индия (сега Бангладеш) на 27 август 1931 г. Останал сирак на 13-годишна възраст, той се присъединява към своите братя и сестри в ашрама на Шри Ауробиндо в южна Индия. Прекарва следващите две десетилетия потопен в динамичната култура на тази голяма и активна духовна общност. Наситеното му ежедневие там съчетава медитация, достигаща до 14 часа дневно, писане на поезия, есета и духовни песни, безкористно служене и спорт. Още в ранните си години има множество дълбоки вътрешни изживявания и постига духовно осъзнаване. На 13 април 1964 г., на 32-годишна възраст, Шри Чинмой заминава на Запад. Установява се в Ню Йорк, където живее до 11 октомври 2007 г., когато напуска този свят.

През годините, в които живее на Запад, Шри Чинмой открива над 100 центъра за медитация по цял свят и служи като духовен водач на множество търсещи. Чрез медитация върху духовното сърце той учи как човек може да разкрие собственото си вътрешно богатство от мир, радост, светлина и любов. „Пътят на сърцето” според него е най-простият път към постигане на бърз духовен напредък. Шри Чинмой е съвременен духовен учител, посветил живота си на това да вдъхновява и служи на търсещите по-дълбок смисъл в живота.Чрез своите методи за медитация, своята музика, изобразително изкуство, книги и спортни постижения, както и усилията си за постигане на повече хармония в света, изпълнили целия му жизнен път, той ни предлага насоки за постигането на вътрешен мир и удовлетворение.

Зала Vivacom Art Hall Оборище 5

от 9 до 16 ноември от 11:00 до 19:00 часа

Организатор: Шри Чинмой Център България

Изложбата е с вход: Свободен

Повече за изкуството на Шри Чинмой

www.art.srichinmoy.bg„Една масонска приказка“, изложба на „Анонимус“

Разгледай събитието

Vivacom Art Hall Oborishte 5 има удоволствието да ви пoкани на ексклузивна изложба "Една масонска приказка" от автора с псевдоним "Анонимус". Официалното откриване ще се състои на 13.10.2021 от 18:30 часа. Авторът споделя за изложбата: "Рисунката е визуално представяне на мисъл като въображение посредством изображение на живо или мъртво същество. Това е и най-точната предварителна скица на склуптура, маслено платно, архитектурен обект и най-евтиното. В архитектурата е план, в счетоводството - сметка, бележка за продукти, некролози свидетелства, дипломи, награди да илюстрираш една мисъл, една дума, една случка, един роман е твоята интерпретация скеч, карикатура, ex libris или графити рисунките или преразкзват случка, състояние или шокират с думи или без думи. Една рисунка не трябва да топли, имате си радиатор, не трябва да е гладна, имате си хладилник и не трябва да е глупава - имате си телевизор. Рисунката е илюстрация на мисли, значи е всичко, начало на всяко изкуство." Е/А - Л/Л 22.07.2021 Анонимус   Тази специална селекция от 50 рисунки ще може да бъде видяна в зала "Галерия" в Vivacom Art Hall Oborishte 5 в периода от 13.10.21 г. до 21.10.21 г. - вход свободен. *Всички творби могат да бъдат закупени.

Официално откриване на изложбата „DISCONNECT“ на Илиана Илиева

Разгледай събитието

Илиана Илиева е родена през 1986 г. в София. През 2000 г. е приета в Художествена гимназия, но обстоятелствата я изпращат по съвършено различен път. Завършва бакалавърската и магистърската си степени в университетите в Портсмут и Кардиф. В последните години се развива в областта на блокчейн технология. И все пак изкуството завинаги остава голямата й страст.
Артистичният стил на Илиана Илиева е подчертано модерен, ярък и освободен. Вдъхновени от модата, фотографията и поп културата, платната й провокират и представят интригуващи образи и недвусмислени послания. Използва синергията между класически техники и материали в съвременен контекст.
‘’Вярвам, че в изкуството не съществува въпросът защо. Една от привилегиите на това да бъдеш артист е абсолютната свобода. Като художник аз съм наблюдател, разказвач на истории, социален документалист, провокатор.”