MOST – Конкурс за съвременно изкуство


КОНКУРС ЗА БЪЛГАРСКО СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

MOST logo

Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5, с подкрепата на „Инвестбанк“ АД, обявяват началото на петото издание на единствения по рода си конкурс за българско съвременно изкуство MOST!

Конкурсът е отворен за артисти, работещи във всички сфери на съвременното изкуство. Кандидатите трябва да са художници, пребиваващи на територията на страната или в чужбина. Желателно е да имат завършено образование по изкуства или понастоящем да са възпитаници на училище по изящни изкуства. Важно изискване е кандидатстващите да нямат договорености с други частни галерии към настоящия момент. Изисква се също портфолио в дигитален формат със снимки на 15-20 оригинални творби, създадени през последните 3 години, описани със заглавие, размери и година на създаване, което да бъде изпратено на имейл: gallery@vivacomoborishte5.com

Инициативата е ориентирана изцяло в подкрепа на български автори, за да им предостави нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. На оценените автори ще бъде предложен професионален арт маркетинг, който да работи за правилното им позициониране на българския и на световния арт пазар. 

Именно това е, което отличава MOST от всички други конкурси за изкуство досега в България.

„Този конкурс не завършва просто с една награда. Той ще се превърне в отправна точка за много артисти, защото след обявяването на селекцията и финалистите пред тях се откриват много сериозни перспективи. Смятам, че това е, от което българските творци и пазара на съвременно българско изкуство имат нужда“, добави Деница Атанасова–Гергова. 

Идеята на организаторите е MOST да се превърне в ежегодно събитие с традиции, институционална подкрепа и международно признати ментори.


MOST: ПРОЕКТЪТ

Като институция, която работи за развитието на пазара на изкуството в България вярваме, че в съвременния глобален свят, арт мениджмънтът има ключова роля за превръщането на един артист в световен феномен. През 2010г. създадохме арт платформа, която да промотира и популяризира талантливи български творци и съвременното българско изкуство като цяло. Проектът MOST получи широка институционална подкрепа и оценката на международно признати  ментори като Диана Пикасо, Геза фон Хабсбург, художникът Питър Блейк и други. Конкурсът MOST насърчава новаторството в изкуството и дава възможност за изява на български артисти от страната и чужбина, като им предоставя нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво.


Условия за Кандидатстване

Документите се подават онлайн на адрес: gallery@vivacomoborishte5.com
Кандидатите следва да попълнят формуляр за кандидатстване, който може да бъде изтеглен от тук и да изпратят дигитално портфолио със снимки на 15-20 оригинални творби.

СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ: от 15 юли до 01 септември 2022г.

НАГРАДА ЗА ФИНАЛИСТИТЕ:

  • Произведенията на финалистите ще бъдат показани в съвместна изложба в галерия „Vivacom Art Hall Oborishte 5“;
  • Те ще бъдат активно промотирани от галерията в рамките на събитието и ще им бъдат организирани срещи с колекционери и дискусии с арт любители.

ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА „ИНВЕСТБАНК“ АД